Tapintható Láthatatlan

Magyar   |   Deutsch   |   English

Szolnok 1585 térplasztika

Megvalósító: Rotary Club Szolnok 2008.
Alkotó: Borbás Márton szobrászművész
Közreműködő: Álmosdi Árpád okl. építészmérnök
  SchmidtGép 2002 Kft. posztamens építés
  DL-Charma Kft. Braille feliratok
Támogató: Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata
  Szalay Ferenc polgármester
  Szolnok Város Jövője Közalapítvány
  Első Tisza Ingatlanfejlesztő Zrt. Szolnok
  SchmidtGép 2002 Kft., Dunavarsány
  Oktatási és Kulturális Minisztérium
  Reneszánsz Év 2008 program

 

2008. június 7-én avatták fel a Szolnok 1585 elnevezésű bronzból készült térplasztikát, mely a megújult főtér első köztéri alkotása is egyben. Az allegorikus élményként megjelenő XVI. századi városkép Borbás Márton szobrászművész alkotása. A plasztika mészkőlapokból épült posztamensen található, a belváros jelenlegi térképének és Evlia Cselebi török világutazó Szolnokról készült korabeli leírásának társaságában. A tábla a nem látók számára hozzáférhető gravírozással, a szövegek Braille-írással is megtalálhatóak. Az alkotás költségeit a Rotary Club Szolnok saját forrásból, szponzori, valamint pályázati pénzekből fedezte. Az avatáson részt vett dr. Baranyiné Miks Mária, a vakok és gyengénlátók helyi szervezetének vezetője, dr. Kovács Imre kormányzó, valamint Szalay Ferenc polgármester is.

 

Kisfilm a szoboravatásról megtekinthető:

http://www.youtube.com/watch?v=06JW5NAvFys&feature=related

 Szolnok 1585 dombormű Alkotás közben Építés alatt a szolnoki főtéren Az avatóünnepség A szolnoki megvalósító és a programfelelős együtt örül A dombormű közelről A tájékoztató tábla Braille-írásának felfedezése
 Jász-Nagykun-Szolnok megyei Új Néplap 2007. május 29. Jász-Nagykun-Szolnok megyei Új Néplap 2008. május 3. Jász-Nagykun-Szolnok megyei Új Néplap 2008. június 9. Jász-Nagykun-Szolnok megyei Új Néplap 2008. június 12. Jász-Nagykun-Szolnok megyei Új Néplap 2008. december 31. Jász-Nagykun-Szolnok megyei Új Néplap 2009. március 13. Jász-Nagykun-Szolnok megyei Új Néplap 2009. március 17.